Foei foei zorg-graaiers!

Ik gun iedereen een goed salaris. Heb je veel geleerd, veel ervaring, draag je veel verantwoordelijkheid, breng je iets extra’s mee? Dan gun ik je zelfs een uitstekend salaris. Maar er zijn grenzen!

Ik geloof vandaag mijn eigen ogen niet. Ik zie vanmorgen de Actiz 50 van de Abvakabo FNV en word daar echt niet goed van. Ik wil me niet schuldig maken aan het schelden op mensen of het ongenuanceerd beschimpen van mensen die wat meer geld hebben dan ik. Maar als ik zie dat er meer dan 50 bestuurders en managers in de zorg zijn die meer dan twee ton per jaar opstrijken en daarvan enkelen zelfs meer dan drie ton of fors meer, dan moet ik me inhouden om netjes te blijven. Ik ben boos. Ik zal echter netjes blijven, maar ….

Als je als manager op verantwoorde wijze in de zorg wilt werken, dan moet je bescheidenheid tonen en op zijn minst een goed voorbeeld zijn. Wil je alleen maar werken voor meer dan 2 ton, dan hoor je niet in de zorg thuis. Overigens ook niet in het onderwijs, ook niet in de volkshuisvesting en wat mij betreft nergens waar de overheid geld in steekt. Als je goed werk levert in een commercieel bedrijf en daar kennelijk veel geld waard bent, ligt het anders; als een particulier je een vorstelijke beloning wil geven, dan gaan jullie maar mooi je gang. Maar als jij of je werkgever ook maar één euro van de overheid of via collectieve fondsen krijgt, dan past daar geen graai-instelling bij. Foei toch!

Ik ben nog niet klaar. Voor zover ik kan zien is er altijd wel een raad van toezicht of een vergelijkbaar instituut dat kennelijk besluit dergelijke exorbitante bedragen te betalen. Mooi uitdelen, het is geld van een ander. Commissarissen en toezichthouders, u bent mede schuldig, zo niet de hoofdschuldige aan deze excessen. Nog een keer foei toch!

In de zorg, waar medewerkers en patiënten soms letterlijk tot op het bot worden uitgekleed, en in andere bedrijfstakken in de collectieve sector passen geen graaiers. Mensen met hart voor de zaak wel. Overigens ook goede managers en daarbij past een prima inkomen, daar zal ik niet over vallen. Maar het is een schande als je meer dan 2 ton durft te vragen. En volgens mij heeft de minister-president zo ongeveer de zwaarste baan; in de collectieve sector hoeft niemand meer dan hij te verdienen.

Geplaatst in Duurzaamheid, Leiderschap, Management, Politiek en maatschappij.