Teeven-deal: een stinkende zaak?

Anouchka van Miltenburg treedt af als voorzitter van de Tweede Kamer. Hoogst ongebruikelijk en zeer vreemd. Ze is er achter gekomen dat ze grote fouten heeft gemaakt in de zogenaamde Teeven-deal en daardoor niet meer geloofwaardig als Kamervoorzitter kan fungeren. Dat is op zich te respecteren en ik vind ook dat ze een juiste conclusie heeft getrokken. Hoe pijnlijk ook voor haar zelf, mevrouw Van Miltenburg trekt terecht de conclusie dat ze ernstig is tekort geschoten in haar functie. Zo erg zelfs dat ze niet eens meer verantwoording kan afleggen aan de Tweede Kamer waarom ze heeft gehandeld zoals ze heeft gedaan. Ze ziet zelf al in dat ze zulke grote fouten heeft gemaakt dat een geloofwaardige uitleg niet meer mogelijk is.

Ik vond haar “persconferentie” waarin ze haar aftreden bekend maakte echter van een zeer laag niveau. Ze rept over vertrouwen dat in haar is gesteld, vindt kennelijk toch nog dat ze geen fouten heeft gemaakt en zegt dat ze nu precies weer zo zou handelen als ze gedaan heeft. Terwijl de commissie Oosting duidelijk is in haar oordeel: mevrouw Van Miltenburg heeft grote fouten gemaakt. Dat betekent dat ze dus aftreedt, maar eigenlijk vindt dat ze juist heeft gehandeld. Voor de voorzitter van de Tweede Kamer, nota bene bij uitstek de plaats voor discussie en verantwoording, is dat een hele rare stap. Dit is niet uit te leggen en het druist in tegen alle democratische beginselen.

Het kan bijna niet anders dan dat er meer speelt in deze zaak. Veel kopstukken uit de VVD hebben zich al met deze kwestie ingelaten en  er heerst een waas aan onduidelijkheden en dubieuze zaken. Als zelfs de voorzitter van de Tweede Kamer al niet meer haar eigen handelen kan, mag of wil verantwoorden, wat is er dan in vredesnaam aan de hand? Als burger van Nederland wil ik dat weten. Daar heb ik, nee, daar hebben wij allemaal recht op. Het is inmiddels een zaak van het hoogste politieke niveau geworden en het stinkt aan alle kanten. In zo’n situatie is er maar één functionaris die alle antwoorden kan en moet geven en dat is de minister-president zelf. Premier Rutte is ook van de VVD en heeft nu de kans van zijn leven om voor eens en voor altijd deze kwestie tot op de bodem uit te leggen en de stinkende lucht te laten verdwijnen. Het is zijn plicht tegenover ons allemaal en ik wens hem veel succes toe!

Geplaatst in Leiderschap, Management, Politiek en maatschappij.