Winnaar Groot Hardenbergs Dictee 2016

En dan win je onverwacht het Groot Hardenbergs Dictee en ben je daar heel blij mee! Dat overkwam mij op 7 november. Laat ik geen valse bescheidenheid tonen; ik weet best dat ik een tamelijk goede beheersing van de Nederlandse taal heb en veel spellingregels beheers. Als ik in december op TV kijk naar het Groot Dictee der Nederlandse Taal en daaraan zittend aan mijn keukentafeltje deelneem, scoor ik regelmatig iets bovengemiddeld. Ik kijk dan vooral met veel bewondering naar die taalvirtuozen die een correcte spelling in hun bloed lijken te hebben. Op initiatief van mijn vrouw heb ik begin oktober deelgenomen aan de voorronde van onze Hardenbergse variant en samen met 29 anderen een plaats in de finale gekregen. Een mooi en pittig dictee heeft mij uitgedaagd mij op een correcte spelling te concentreren en dat ging alleraardigst. Vergeef mij dat ik niet weet wat larmoyant is en geen knickerbocker en een salopette ken. Deze fouten met daarnaast een paar onzekerheden en onwetendheid over enkele woordvervoegingen zetten mijn score op 10 fouten. Laag genoeg om het dictee te winnen. Ik hou van de Nederlandse taal en ben er best een beetje trots op.

Geplaatst in Persoonlijk.